In Nieuw_Roden zon op: 08:10, zon onder: 16:33, daglicht lengte: 08:23. MORGEN zon op: 08:11, zon onder: 16:32, daglicht lengte: 08:21.
Naar
boven
1 2 3 >>>

Wij houden het (nog steeds) bij zilver.

17 april 2024

Meestal zijn we wat terughoudend met het posten van een nestje.
Er kan nog zoveel fout gaan met die kleintjes. Het is natuurlijk prachtig als het allemaal goed gaat, maar hoe je het ook wendt of keert vroeg of laat heb je als fokker een keer tegenslag.

Deze keer ging het eigenlijk allemaal voorspoedig. Toen ik 's morgens op 21 december wakker werd lagen er drie nieuwe poesjes in de geboortekist. Volkomen geruisloos op de wereld gekomen. Eeen paar uur later diende zich nog een katertje aan. Het is prachig om te zien hoe de fors uit de kluiten gewassen poezen met... Lees meer >>

Bijna 1500 melkveehouders proberen kruidenrijk grasland

07 oktober 2023

Door de stikstofcrisis en boerenacties komt de landbouw vaak negatief in het nieuws.
In de landelijke pers worden veranderingen, die de biodiversiteit bevorderen, vaak minder voor het voetlicht gebracht.
Nieuwe Oogst, vakblad voor de landbouw, bericht wel regelmatig over dergelijke ontwikkelingen!

Bron: Nieuwe Oogst, Auteur Pieter Stokkermans.

Door heel het land experimenteerden 1.480 melkveehouders de afgelopen drie jaar met kruidenrijk grasland. Van deze groep melkveehouders gaf 97 procent aan dat de... Lees meer >>

Zonnig, duizenden sneeuwklokjes maar.....

19 februari 2023

ondanks het mooie weer geen enkele hommel om te profiteren van de vroege nectar.
Tien jaar geleden was dat anders. Toen werden de vroege crocussen en sneeuwklokkjes werkelijke overvallen door honderden bijen, vele hommels en een enkele dagpauwoog.
Maar nu is het leeg. De bijen kunnen zich niet meer handhaven, nu bloeiende weilanden plaats moesten maken voor kale akkers, waar niets van waarde voor insecten in bloeit.
En hommels? Bijna verdwenen omdat de nestgelegenheid ieder jaar grondig op de kop wordt gezet.
Om over de dagpauwoog en de kleine vos al helemaal... Lees meer >>

Prachtige sorrel zilvers geboren.

16 december 2022

Zo af en toe overkomt het je. Liggen er zo maar een paar kittens in een werpkist.

O nee, we wisten dat er op 29 november een paar kittens zouden komen. Althans dat vertelde onze geboorteplanner.
Intussen zijn we negen weken verder en groeien ze als kool.
Bij de geboorte wogen ze ongeveer 100 gram, Negen weken later zitte ze alledrie rond 1000 gram!
Moeder Pippin zorgt meer dan goed voor ze. Vader... Lees meer >>

Voorjaar brengt nieuw leven

12 april 2022

Het is al weer 9 weken geleden dat we werden verrast door de komst van 7 kittens. Nou ja verrast. Het was wel een beetje gepland.
Ninja bracht stiekem op een verborgen plekje een prachtige sorrel zilver kater en een zwart zilver poesje ter wereld. Het poesje is nog bruin, maar we hebben vaker gezien dat ze pas later 'op kleur' komen.

Girly bracht in sneltreinvaart vijf zilvertjes ter wereld, die inmiddels als een kudde olifanten door de kamer stampen. Ik wist niet dat zulke kleine kittens zoveel lawaai kunnen maken. Als je ze met z'n vijven in een mandje... Lees meer >>

Landbouwgif is vaak overbodig, zolang er natuurlijke vijanden van de plaagsoort zijn.

27 juni 2021

Bron: Dagblad Trouw, auteur Onno Havermans

Gewasbeschermingsmiddelen spuiten tegen insectenplagen is vaak zinloos als de gifspuit ook de natuurlijke vijanden doodt. Hierdoor neemt de plaag uiteindelijk eerder toe dan af, blijkt uit Amsterdams onderzoek.
Natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld luizen, kevers en rupsen gaan net als hun prooi dood door de chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Die hebben nog een tweede nadeel: het bestrijdingsmiddel neemt ook hun voedsel weg. De plaagsoort, waarvoor de gifspuit is bedoeld, profiteert daarvan.... Lees meer >>

Gebruik bestrijdingsmiddelen rond Natura 2000-gebied voortaan taboe

22 juni 2021

Bron: RTV Drenthe

Al jaren produceert de chemische industrie bestrijdingsmiddelen, excuses beschermingsmiddelen, om de meest uiteenlopende ongewenste, vormen van leven uit te roeien.
Daarbij moet een toelatingsprocedure worden doorlopen waarbij in grove bewoordingen wordt voldaan aan het uitgangspunt "works as designed". De praktijk is dat we (vaak veel) later worden geconfronteerd met de negatieve effecten die meestal worden afgedaan als "collateral damage".
Intrekken van een eenmaal uitgegeven toelating komt relatief weinig voor, of pas als... Lees meer >>

Kittens in Nieuw-Roden. Luka voor het eerst vader.

04 april 2021

Op 16 maart werden bij ons de eerste kittens van 2021 geboren. Onze Ninja was de gelukkige moeder. Zij bracht in recordtijd vier prachtige sorrel zilver kittens ter wereld, twee katers en twee poezen. Een kitten, de donkerste op de foto, is mogelijk zwart zilver maar als je naar de kleur van de voetjes kijkt twijfelen we daar over.
Tien dagen later mocht Pippin zich over drie kittens ontfermen, waaronder twee poezen. Ook daar is één kitten wat donkerder.

Natuurlijk is er ook een kater nodig om kittens te krijgen. Luka, een prachtige sorrel, is de... Lees meer >>

Prachtige sorrel zilver kitten. Heeft inmiddels een nieuw huis

25 januari 2021

Goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een gezellig sorrel zilver kitten (variant), geboren op 7 oktober 2020. Inmiddels heeft Thio een nieuw huis gevonden..

Voor een hele goede kennis laten wij liefhebbers weten dat die kennis een prachtige zilver man als beschikbaar heeft. Deze elegante jongeman speelt graaag voor bontkraag, oftewel hij zit ontzettend graag op je schouder. Hij is beschikbaar als gezelschapsdier en dus niet als dekkater.
Interesse? Mail even.

We denken dat de foto's voor... Lees meer >>

We willen naar een gifvrij milieu, maar verboden stoffen blijven op de markt komen

18 december 2020

Bron: Dagblad Trouw, auteur Onno Havermans

InterviewHoogleraar Annemarie van Wezel

Europa wil naar een gifvrije toekomst, maar er komen juist steeds meer chemische stoffen bij. Telkens een stofje uitbannen helpt niet, zegt hoogleraar Annemarie van Wezel. De toelating moet anders.

Van de Noordpool tot op de Mount Everest, chemische stoffen tref je overal aan. “We meten dankzij onze gevoelige meetmethodes altijd wat, ook als het heel weinig is, overal kom je die stoffen tegen want we gebruiken ze allemaal”, zegt... Lees meer >>